30 grudnia 2015

Jak zrobić masę solną krok po kroku - sprawdzone proporcje.

Co można zrobić z masy solnej? Przy odrobinie zapału i samozaparcia - mnóstwo dekoracji lub bardziej użytkowych drobiazgów. Masa solna jest świetnym materiałem dla osób zaczynających przygodę z rękodziełem oraz dla tych, którzy chcą niewielkim kosztem odstresować się po długim dniu w bardziej artystyczny sposób. Składniki do jej przygotowania są stosunkowo tanie oraz łatwo dostępne, a czas przygotowania masy jest niewielki (więcej czasu pochłania suszenie modeli). Materiał jest o tyle wdzięczny, że w przypadku niepowodzenia - o ile masa jeszcze nie zaschła - nieudaną figurkę można ponownie zagnieść w kulkę i próbować jeszcze raz.

Co jest potrzebne do zrobienia masy solnej?

  • mąka
  • sól
  • letnia woda 
  • miska
  • sitko do przesiania mąki
  • ewentualnie łyżka lub widelec i rękawiczki lateksowe

Ważne są proporcje. Te sprawdzone przeze mnie to 1:1:0,5 (mąka:sól:woda).
Na początek warto zacząć od poniższej ilości składników:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka soli
  • 0,5 szklanki wody


Jak zrobić masę solną?


Wykonanie masy solnej jest bardzo proste - mąkę trzeba przesiać przez sitko, dodać sól, wodę, a następnie wszystko dokładnie wymieszać, by po chwili zacząć powstałą breję zagniatać jak ciasto. Masa będzie gotowa, gdy ciasto stanie się gładkie i nie będzie się już tak mocno kleiło do rąk lub miski. Im dłużej będziecie je wyrabiać, tym lepiej - da to masie większą gładkość i jednolitość, co będzie istotne przy robieniu figurek.

Na tym etapie warto już na stole położyć jakąś folię lub gazetę, by nie ścierać po chwili z obrusu mąki, jak mi się zdarzyło dzisiaj :-D

Przy takich proporcjach zrobicie mniej więcej taką ilość masy solnej, jak na poniższym zdjęciu. Na początek tyle zdecydowanie wystarczy by sprawdzić, czy zabawa jest dla Was ciekawa :-)

6 rad jak dobrze zrobić masę solną:

  1. Poza mąką użytą do zrobienia ciasta warto doliczyć jeszcze około 3-4 łyżki do posypania co kilka chwil dłoni. Dzięki temu wyrabianie będzie sprawniejsze, a masa nie będzie się tak mocno kleiła do rąk. 
  2. Na początku głowiłam się, co to znaczy letnia woda. I czy przypadkiem nie jest jej za mało (gdy zalałam pierwszy raz mąkę i sól zaledwie 0,5 szklanki wody, wydawało mi się, że masa będzie za gęsta). Po pierwsze, odpowiednia jest temperatura pokojowa - lepiej też, żeby woda była zimniejsza, niż za ciepła. Po drugie - nie, wody nie będzie za mało, niech nie kusi Was jej dolewanie :-)
  3. Teoretycznie masę można wyrobić mikserem lub robotem kuchennym. Osobiście tego nie próbowałam i raczej nie polecam - wyrabianie ręczne trwa maksymalnie 5 minut, a mamy pewność, że masa będzie równomiernie wyrobiona. Co prawda moje podejście może wynikać z urazu do mojego malaksera, który nie radzi sobie ze zbyt gęstymi ciastami - dlatego też jeżeli kusi Was skorzystanie z elektroniki, może w danym przypadku okaże się to dobrym pomysłem.
  4. Samo robienie figurek, modeli i innych drobiazgów z masy solnej będę omawiała osobno. Natomiast jeżeli chodzi o suszenie, jest to najbardziej czasochłonny etap. Metody są dwie:
    • grzejnik: sprawdza się dla niewielkich, raczej płaskich elementów. Należy uważać, żeby wzór grzejnika nie odcisnął się na świeżej masie;
    • piekarnik: idealny dla większych modeli oraz bardziej skomplikowanych kształtów. Ważne: suszenie w ten sposób delikatnie zmienia kolor masy, staje się ona lekko przyrumieniona. Czas w piekarniku jest zależny od konkretnej figurki, najlepiej sprawdzać co około 5-10 minut. Co do temperatury - w moim piekarniku bez termoobiegu wybieram jak najniższe.
  5. Jak długo można przechowywać masę solną w lodówce? O ile jest szczelnie owinięta foliową reklamówką - bardzo długo. Kawałek masy solnej pozostawiony w lodówce około 2 tygodnie temu do dziś jest w dobrej formie, jedynie ma minimalnie zmienioną strukturę, co wraca do normy po rozgrzaniu w dłoniach.
  6. Ze względu na sól masa może wysuszać dłonie oraz drażnić drobne - o dużych nie wspominając - zranienia. Stąd warto korzystać z rękawiczek podczas wyrabiania ciasta.
To podstawowy przepis na masę solną, sprawdzony wielokrotnie, a powyższe 6 wskazówek, jak dobrze zrobić masę solną jest efektem zabawy z tym materiałem metodą prób i błędów. 

Sama masa nie wygląda zachęcająco, prawda? ;-) Nie wygląda na taką, z której można stworzyć różne cuda. W te święta przyozdobiłam dom i choinkę dekoracjami w większości wykonanymi z masy solnej. Poniżej przykłady, co może powstać z tak niepozornego materiału.
ozdoby choinkowe z masy solnej
Gwiazdki z imionami do zawieszenia na choince - miły drobiazg na prezent, a prośby o zrobienie kolejnych pojawiały się przez cały grudzień.

masa solna przepis
Pomalowanie domków w ten sposób mimo początkowych obaw okazało się bardzo proste ;-)

masa solna przepis
Spotkałam się z zastrzeżeniami, że Mikołaj jest pijany a bałwanek ma nos słonia... Cóż, dobrze, że przynajmniej prawidłowo rozpoznali, co figurki przedstawiają ;-D


Zachęcam do próbowania robienia ciekawych rzeczy z masy solnej. Dlaczego warto? Tutaj wszystkiego się dowiesz :-)